October 19, 2010

Interview penolong pegawai tadbir N27 feedback

salam...

saya bagi komen nih sbb sy bru je selesai interview utk post nih pg td. uwaaa... yg xbestnya, sy jadi org ke-2 yang disoal. sakit hati + rase down sbb dia banyak tanya soalan2 "killer" pepagi. antaranya :-

1/ kenapa awk apply N27 bukan E27?
2/ ape beza HND dgn OND?
3/ ape disiplin yg ketara antara swasta dan kerajaan?
4/ ape perbezaan air asia dgn MARA? tolong jelaskan...
5/ kenapa awak rase awak layak utk jawatan ini?
6/ ape kelebihan yg awk ada untuk membezakan awak dgn pemohon yg ada di luar sane?

pergh.. nmpk mudah, tp ble dah duk dalam tu...xpikir yg logik dah.

Akhir kate..interview td sy boleh huraikan "STUPIDO BASTERADO!!! " 
_____________________________________________________________________________________
Assalamualaikum Warahmatullaahi Wabarakaatuh
Comment ini saya ambil daripada salah seorang yang telah melalui proses temuduga. Saya cuma bingung kenapa soalan yang disoal oleh pegawai sana seperti begini. Jawapan yg sepatutnya dijawab macam ini.  
  • E27 / N27 - gred E adalah untuk penolong pegawai ekonomi. manakalah gred N adalah untuk golongan pentadbiran. Pada pendapat saya mungkin penemuduga ingin test pengetahuan anda tentang gred jawatan di sektor awam. Jika saya, sy akan menjawab khusus serta bidang penglibatan pekerjaan itu amat berbeza. contoh: jika ekonomi, kemungkinan dia akan melibatkan diri dalam kerja penyelidikan dan jika ia pentadbiran ia akan terlibat dalam bidang pentadbiran spt kerja renew road tax, menilai benda2 yg ada di office dsb. Sila lihat di SPA, semua ada ttg deskripsi tugas tersebut. Kemungkinan dia hendak melihat tahap kesetiaan anda terhadap kerja yg akan hadapi. 
  • HND /OND -HND higher national diploma - A Higher National Diploma (HND) is a higher education qualification in the United Kingdom. This qualification can be used to gain entry into universities, and is considered equivalent to the first two years of a university course. .Ini juga perkara bagi aku, ntah..munkin aku pun tidak akan jawab. Mungkin aku akan jawab, aku tidak sure and to revised. Yerla kadang2 kita ini manusia biasa, biasala pegawai itu mungkin baru pergi kursus, sibuk la dia nak soal perkara baru hehe. 
  • Disiplin yg ketara antara kakitangan swasta dan kerajaan??,kita tengok maksud disiplin  - "NILAI & ETIKA. PERIBADI ASAS. AMANAH; IKHLAS; DEDIKASI; BERSIH; TEKUN; DISIPLIN; SEDERHANA; JUJUR. AGAMA. BERSYUKUR; BERIMAN; BERTAKWA"...Berbual ttg perkara disiplin ini, swasta dan kej mmg berbeza. CONTOH!! what drive private employees to  be dicipline? MONEY. what drive public employees to be dicipline?? NONE. So perbezaannya adalah swasta ini lebih berdisiplin daripada kej. yelah cuba hang tengok paling teruk pun perkeja kej kena marah jer ttp klu pekerja swasta tidak disiplin, tgkla hanya kuar 2 ayat "you fired" 1 ayat "bye" and 2 ayat lagi "thank you".
  • Beza Air Asia and MARA - hehe kelakar pula dengar soalan ini. Air asia ada lapanag terbang, Mara tidak ada hehe. No, jgn jawab spt begini. pertama bezanya ialah swasta dan awam. kedua, fungsi institusi, (klik: http://www.mara.gov.my/pengurusan) serta banyak perkara yg boleh dijawab. ketiga klu nak melawak pun cakapla MARA tlg bumiputera dan air asia terbangkan bumiputera. 
  • knp awak rasa awak sesuai utk jawatan ini. soalan ini apa lagi angkat bakul lah.cerita jer apa yang menarik ttg diri kamu. tp always be careful kerana soalan ini selalunya dalam bahasa inggeris. pernah kena sekali keluar air liur aku, maklumlah bahasa inggeris i not that fluent but familiar sahaja. 
  • apa kelebihan pula., pelik kenapa dia tanya soalan yg sama. So mungkin dia tidak dengar kut, jadi point kan sahaja kelebihan. cerita berkenaan etika, pengalaman, akademik. 3 point pun dah cukup kut sbb bercerita ttg etika anda mungkin akan panjang. So cerita pasal akademik, pengalaman, dan etika anda. Jika tidak ada pengalaman, cerita pasal penglibatan anda di IPTA. Be careful takut soalan ini juga dalam bahasa inggeris. 
member kita ini takut, so caranya adalah:
  1. amalan ayat surah yusuf "inni raitu ..." amalkan lah.
  2. datanglah awal, sbb yg datang awal paling untung. datang pukul 6.30 pagi sbb orang yg dapat first sekali tu la senang. 
  3. baca surat khabar pada hari temuduga, mungkin dia akan soal isu semasa pada hari itu. 
  4. senyum
  5. releks
  6. make sure prepare..
so ini adalah cadangan sahaja..nak komen komenlah, jgn kritik lebey. k bubye
('_')

10 comments:

Eurika said...

Insyallah berkesan...

czueka said...

wah!..m'cabar juga soalan dia...hurm aku pun dpt panggilan tmuduga utk jawatan yg sama nie...2weeks more...huhu..

FairusPadzil said...

gud luck to you all

maziah said...

salam..mcm tkut je..nk tya,mcm sy nie y skrg n17 n mggu dpn intrvw n27,rsanya byk soalan brkaitn ngn keje sy skrg kn?byk xtau nie..tkut la plak...

FairusPadzil said...

Good luck kepada semua yang dapat interview ini..
usaha dan tawakal, moga2 rezeki itu ada

Anonymous said...

Tumpang lalu...so cmne result intrview yg dh lps2 ok x? Tkut sy xreti ckp omputih.

FairusPadzil said...

belum keluar lagi rasanya..bulan 7 ni.. by the way..gud luck to you

Anonymous said...

aik takkan interview 19 Oktober 2010 tak keluar result lagi?

FairusPadzil said...

Bukan respon pd comment..pos entry ni dah lm dah..hehe

FairusPadzil said...

Bukan respon pd comment..pos entry ni dah lm dah..hehe